Почетна » Ovo su saveti zdravih ljudi: Navike koje će vas preporoditi

Ovo su saveti zdravih ljudi: Navike koje će vas preporoditi

by admin
0 comment

Postoji mnogo zdravih navika koje možete usvojiti da biste poboljšali svoje fizičko i mentalno blagostanje. Promene u ishrani i zdraviji način života mnogima predstavlja problem jer se doživljava kao teško odricanje, dijete, naporno vežbanje i slično. Održavanje zdravijeg načina života svodi se na vaše svakodnevne navike.

Vežbajte redovno

Vežbanje je neophodno za održavanje dobrog fizičkog zdravlja. Može poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje, ojačati mišiće i kosti i pomoći vam da održite zdravu težinu.

Bićete srećniji, Vaše kosti će biti zahvalne, imaćete više energije, smanjićete rizik od pojave hroničnih bolesti, koža će vam biti lepša, poboljšaće vam se pamćenje, poboljšaće vam se san, smanjiće vam se hroničan bol.

 

 

 

 

 

 

 

Jedite uravnoteženu ishranu

 

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima može vam pomoći da održite zdravu težinu, smanjite rizik od hroničnih bolesti i pružite vam energiju koja vam je potrebna da ostanete aktivni.

U studiji, nedavno objavljenoj u Žurnalu sastava i analize hrane, istraživači su upoređivali sveže i smrznute proizvode u pogledu njihove nutritivne vrednosti. Razlike su bile minimalne ili ih nije bilo.U stvari, istraživanje je pokazalo da sveži proizvodi nakon 5 dana u frižideru imaju nižu nutritivnu vrednost u odnosu na smrznute.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dovoljno spavajte

 

Dovoljno sna je ključno za dobro zdravlje. Odraslima je potrebno između 7 i 9 sati sna po noći, dok je deci i tinejdžerima potrebno još više.

 

 

Upravljajte stresom

 

Hronični stres može imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Pronalaženje zdravih načina za upravljanje stresom, kao što su meditacija, joga ili duboko disanje, može vam pomoći da se osećate opuštenije i poboljšate opšte blagostanje.

Kada govorimo o stresu, najvažnija je naša percepcija. Naravno, postoje uopšteni stresori i situacije u životu koje su univerzalno uznemirujuće, ali i mnogo onih dešavanja čija percepcija stresnosti zavisi isključivo od onog ko situaciju procenjuje. Dakle, za neku osobu je jedna situacija teška, dok za drugu ista ne predstavlja ni najmanji stres. Sve češće se rade studije koje pokušavaju da utvrde povezanost genetske predisponiranosti i stresa, kao i istraživanja koja pokušavaju da potvrde uticaj društva na stepen tolerantnosti na stres.

 

Ostanite hidrirani

Pijte puno vode tokom dana može pomoći u održavanju hidratacije vašeg tela, izbacivanju toksina i održavanju zdravog izgleda kože.

 

Ograničite konzumaciju alkohola

Previše alkohola može imati negativan uticaj na vaše zdravlje. Ako odlučite da pijete, činite to umereno.

 

Ne pušite

Pušenje je vodeći uzrok smrti koja se može sprečiti širom sveta. Prestanak pušenja može imati trenutne i dugoročne zdravstvene koristi.

 

Usvajanjem ovih zdravih navika, možete poboljšati svoje fizičko i mentalno blagostanje i uživati u srećnijem i zdravijem životu.

You may also like

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00