Почетна » Evo kako da zaštitite oči od plave svetlosti

Evo kako da zaštitite oči od plave svetlosti

by admin
0 comment

Plavo svetlo je vrsta svetlosti koja se emituje iz elektronskih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i ekrani računara. Preterano izlaganje plavoj svetlosti može izazvati naprezanje očiju, glavobolju i poremetiti vaš san. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da zaštitite oči od plave svetlosti.

 

Šta je plavo svetlo i kako utiče na nas?

Plava svetlost je deo spektra svetlosti koju emituje Sunce i koja utiče na povećanje budnosti i optimizma kod ljudi. Dobra stvar, zar ne?

Uglavnom da, ali ni u čemu ne treba preterivati.

U savremenim uslovima života izloženi smo velikim količinama ove svetlosti koju emituju veštački izvori. Za razliku od Sunca, ovi izvori prisutni su u svako doba dana i noći. Usled korišćenja digitalnih uređaja koji je emituju, naš organizam ne dobija informaciju da je vreme za odmor, a čulo vida je izloženo povećanom naporu.

Ovo može biti uzrok različitih pojava, pa pored naprezanja i eventualnih promena na očima, može dovesti i do smanjenja lučenja melatonina – hormona koji uvodi naše telo u stanje pripreme za san. Ovo je posebno izraženo ukoliko digitalne uređaje koristite pre spavanja.

 

 

Koristite naočare koje blokiraju plavo svetlo

Ove naočare su dizajnirane da blokiraju plavo svetlo i mogu se nositi dok koristite elektronske uređaje. Ukoliko ste veći deo dana za kompjuterom ili mobilnim teleonom, ovo je možda opcija vredna pažnje. Studije su otkrile da izlaganje plavom svetlu može potisnuti prirodnu proizvodnju hormona melatonina, koji ima efekte na spavanje.

 

Naočare za plavo svetlo su posebna vrsta naočara koje mogu blokirati ili filtrirati plavo svetlo koje se emituje sa digitalnih ekrana i elektronike. Ako se redovno bavite problemima poput naprezanja očiju, zamagljenog vida, glavobolje i problema sa spavanjem – za koje verujete da su možda povezani sa vašom upotrebom elektronike – nošenje naočara za filtriranje plavog svetla može biti vredno pažnje.

 

 

 

 

 

 

 

Prilagodite podešavanja ekrana vašeg uređaja

Većina elektronskih uređaja ima postavku koja vam omogućava da smanjite količinu plave svetlosti koja se emituje sa ekrana. Ovo može pomoći u smanjenju naprezanja očiju.

 

Pravite redovne pauze

 

 

 

 

 

 

Pravljenje pauza u buljenju u elektronske uređaje može pomoći u smanjenju naprezanja očiju. Pridržavajte se pravila 20-20-20, koje uključuje pauzu svakih 20 minuta i gledanje u nešto udaljeno 20 stopa 20 sekundi.

 

 

 

 

 

Koristite filter za ekran

Možete kupiti filter za ekran koji se pričvršćuje na vaš elektronski uređaj i smanjuje količinu emitovane plave svetlosti.

 

Koristite prigušeno osvetljenje

 

Korišćenje prigušenog svetla kada koristite elektronske uređaje može pomoći u smanjenju količine emitovane plave svetlosti i smanjenju naprezanja očiju.

 

 

Zapamtite da je zaštita očiju od plave svetlosti važna za vaše opšte zdravlje očiju. Uključite ove savete u svoju dnevnu rutinu kako biste zaštitili oči od plave svetlosti.

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00